Akupunktur hjælper mod polyneuropati! Klinik Gahlenbeck, Kolding

Akupunktur hjælper mod polyneuropati!

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

Polyneuropati er en sygdom i nerverne.

De typiske symptomer er prikken, brænding, følelsesløshed. Ubehaget begynder ved fødderne og kan sprede sig til midten af kroppen.

Polyneuropati er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme. Der er 600 forskellige kendte årsager. De mest almindelige er diabetes og alkoholmisbrug. Infektioner, vitaminmangel, autoimmune sygdomme og medicin er dog også mulige årsager.

I hvert femte tilfælde forbliver årsagen uklar, diagnosen er derefter idiomatisk neuropati. Ofte er det kun symptomerne, der kan behandles. Følgende gælder: jo før jo bedre.

Det er vigtigt at få en grundig undersøgelse for at finde ud af årsagen til og omfanget af sygdommen:

En stemme gaffel bruges til at kontrollere følelsen af vibrationer. Patienten skal sige, når han ikke længere føler vibrationer af en ramt tuning gaffel.

Temperatur fornemmelsen skal testes, hos en syg person er temperatur fornemmelse reduceret.

En neurolog kan måle nerveledningshastighed. En langsom strømning indikerer polyneuropati.

Til en detaljeret undersøgelse kan det også være nødvendigt med en vævsprøve. Det er meget vigtigt at behandle de grundlæggende årsager. En eksisterende diabetes skal behandles. Alkoholmisbrug skal stoppes, stoffer der har en udløsende virkning, skal afbrydes. Vitaminmangel skal korrigeres.

Antidepressiva har vist sig som en positiv behandling. Elektroterapi for at stimulere nerverne kan hjælpe.

For at afhjælpe smerterne, kan akupunktur hjælp. Bevægelse, for eksempel, gå træning er meget vigtigt.

Behandlingerne skal udføres regelmæssigt, pauser svækker chancerne for succes.

En ny undersøgelse viser, at akupunktur kan beskytte nerverne. Hos kræftpatienter, der får kemoterapi.

Forskere fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York har undersøgt virkningen af akupunktur på polyneuropati forårsaget af kemoterapi.

Perifere nerveskader kaldet polyneuropati er en af de vigtigste bivirkninger ved mange kemoterapimediciner. De er svære at behandle og reducerer betydeligt

livskvaliteten for de berørte. 75 patienter deltog i studiet, hvoraf 60 procent var kvinder. Cirka halvdelen havde brystkræft. Deltagerne blev opdelt i tre grupper.

Den første gruppe med 24 patienter blev behandlet med akupunktur, den anden gruppe fik en placebobehandling, og den tredje gruppe fik standardbehandling.

De indledende værdier var sammenlignelige mellem de tre grupper. Symptomreduktionen efter otte uger var signifikant stærkere og bedre for ægte akupunktur i alle punkter. Selv efter 12 uger havde patienterne fra akupunkturgruppen stadig mindre smerter. Der var kun få milde bivirkninger opstået.

Forfatterne understreger, at dette er den første undersøgelse af denne art, der udover konventionel behandling også inkluderede en placebokontrol med akupunktur. Yderligere undersøgelser skal udføres, men akupunktur er en af de få terapeutiske muligheder til behandling af polyneuropati.

 

Dirk Gahlenbeck 

– Læge og Osteopat, Klinik Gahlenbeck, Kolding –

https://klinik-gahlenbeck.com/akupunkturbehandlinger

https://klinik-gahlenbecl.com/vanmann-akupunktur

https://aku-net.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *