Akupunktur i Kolding: 15 spændende spørgsmål om akupunktur!

 15 spændende spørgsmål om akupunktur

 

Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

1. Hvilke sygdomme kan behandles med akupunktur?

 

WHO angiver følgende indikationer for akupunktur:

Luftvejssygdomme

akut bihulebetændelse, akut rhinitis, almindelige forkølelser, akut tonsillitis

Bronkopulmonale sygdomme

akut bronkitis, astma bronchiale

Øjensygdomme

akut konjunktivitis, central retinitis, nærsynethed (hos børn), grå stær

Sygdomme i mundhulen

tandpine, smerter efter tandudtrækning, gingivitis, akut og kronisk pharyngitis

Gastrointestinale sygdomme

Øsofagus- og kardiospasmer Singultus ,Gastroptose, Akut og kronisk gastritis, Hyperaciditet I maven, Kronisk duodenalsår, Akut og kronisk colitis

Akut bakteriel, dysenteri Obstipation, Diarré Paralytisk ileus

Neurologiske og ortopædiske sygdomme

Hovedpine, Migræne, Trigeminusneuralgi, Facialisparesis, Lammelser efter slagtilfælde, perifere neuropatier, Polio lammelse.

Ménières sygdom ,Neurogen blære dysfunktion, Enuresis nocturna, Tennisalbue, Ischias, lændesmerter ,Interkostal neuralgi, Skulder-arm syndrom, Periarthritis humeroscapularis, Reumatoid arthritis

 

Den bedst undersøgte effekt af akupunktur er smertelindring. Akupunktur er særligt effektiv ved funktionelle lidelser, hvor funktionen er forstyrret, men strukturen er intakt. Den kan ikke helbrede et knoglebrud (strukturel skade), men den kan reducere funktionen, i dette tilfælde smerter og hævelse. Du kan finde flere spændende oplysninger på følgende hjemmesider:

WHO ( World health Organization): https://www.who.int/publications/i/item/978-92-4-001688-0

DMAS Dansk Medicinisk Akupunktur Selskab: http://www.dmas.dk

Dansk Behandlerforbund: http://www.danskbehandlerforbund.dk

Klinik Gahlenbeck:  https://klinik-gahlenbeck.com/vanmann-akupunktur/

2.Er akupunktur godt for psyken?

 

Akupunktur fremmer en positiv kropsopfattelse, forbedrer kropsoplevelsen. Den har en positiv indvirkning på følelseslivet. Den virker balancerende og stabiliserende både mentalt og fysisk. Den reducerer stress og trang til afhængighed. Den forbedrer indre ro og mindsker angst.

På grund af disse egenskaber anvendes akupunktur meget ofte som terapi til patienter med angstlidelser og depressioner. Mange psykiatriske klinikker tilbyder det til deres patienter.

Akupunktur bruges ofte i behandlingen af afhængighed og stress på grund af disse egenskaber.

I 1980’erne blev den non-profit organisation NADA (National Acupuncture Detoxification Association) grundlagt i New York. De udviklede standarder inden for øreakupunktur. NADA-akupunktur har fastsat punkter og regler for behandling af afhængighedslidelser (rygestop, alkohol- og stofmisbrug). Det bruges nu også til posttraumatisk belastningslidelse (PTSD), hyperaktivitets- og opmærksomhedssymptomer (ADHD, ADD).

 

NADA-akupunktur reducerer psykisk spænding og stress. Det fører til afslapning og indre ro. Ængstelighed mindskes, søvnrhythmen reguleres. Den forbedrer koncentrationsevnen, og endorfinproduktionen stimuleres.

Du kan finde flere oplysninger her, akupunktur i Kolding:

 

Klinik-Gahlenbeck /  NADA-Akupunktur: https://klinik-gahlenbeck.com/nada-akupunktur/

NADA – Akupunkturhttp://www.nada-danmark.dk

 

 

3. Hvem er akupunktur egnet til?

 

Akupunktur anvendes på mennesker i alle aldre, lige fra babyer og småbørn, teenagere, voksne til ældre. Akupunktur er velegnet til migræne, hoved- og nakkesmerter, ryg- og ledsmerter samt til behandling af kvalme. Især udfolder den sin virkning ved funktionelle lidelser. For eksempel irritabel tarm, allergier, uspecifikke smerter.

Du kan finde flere oplysninger om indikationerne for akupunktur her:

WHO ( World health Organization): https://www.who.int/publications/i/item/978-92-4-001688-0

DMAS Dansk Medicinisk Akupunktur Selskab: http://www.dmas.dk

Dansk Behandlerforbund: http://www.danskbehandlerforbund.dk

Klinik Gahlenbeck:  https://klinik-gahlenbeck.com/vanmann-akupunktur/

 

4.Hvordan ved man, om akupunktur virker, og hvordan forløber helingsprocessen?

 

Hvis akupunktur virker, vil der være en forbedring af symptomerne og en følelse af lettelse. Normalt vil patienten kort efter behandlingen føle en lettelse. Denne forbedring kan vare kort eller vare en dag.

Ved behandlingen er der blevet intervenet i din krops organisation, så undervurder ikke de mulige reaktioner. Ændringerne kan også påvirke funktionen af alle organer, helt ned til cellulært niveau.

Udløsningen af muligvis år med ophobede stofskifteprodukter kan resultere i ømme muskler i de behandlede områder i cirka 2-3 dage.

Det kan være, at du føler dig meget træt og udmattet.

Med akupunktur behandling udløses en helingsreaktion. Enhver helingsreaktion i vores krop foregår som en betændelse! Uanset hvilken sygdom vi lider af, om det er halsbetændelse, lungebetændelse, blærebetændelse, et blåt mærke eller et brud, er betændelse altid kroppens vej til selvhelbredelse. De typiske tegn på betændelse er smerter, rødme, varme, hævelse og nedsat funktion.

Kort efter behandlingen vil du have det bedre! Men allerede om aftenen eller næste morgen kan det være, at du igen føler smerterne. Dette er et tegn på en fremskridende helingsreaktion.

Ved hjælp af den følgende illustration kan de forskellige varianter af helingsreaktionen forklares. Helingsreaktionen forløber forskelligt afhængigt af hvilket stadie din sygdom befinder sig i. I grundprincippet følger enhver sygdom normalfordelingskurven fra Gauss. Den er en naturkonstant, hvis repræsentation kan ses længere nede. Alle biologiske, kemiske og fysiske processer følger den. Således også forløbet af sygdomme.

 

Normalfordelingskurven fra Gauss,Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for osteopati og Akupunktur i Kolding.

Normalfordelingskurven fra Gauss,Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for osteopati og Akupunktur i Kolding.

 

 

1.Helingsforløb i stigende kurve.

Sygdommen bliver værre. Hvis man behandler på dette tidspunkt i sygdomsforløbet, vil du kortvarigt have det bedre efter behandlingen. Derefter vil symptomerne blive værre end før. Sygdommen skal følge kurveforløbet

2. Helingsforløb i toppunktet

De gamle læger kaldte dette punkt for krisen. Her afgjorde det, om sygdommen heledes eller om patienten døde af den. Efter en behandling på dette tidspunkt i sygdomsforløbet vil patienten have det bedre. Efter nogle timer eller dage vil symptomerne vende tilbage til udgangsniveauet.

 

3. Helingsreaktion i faldende kurve.

Patienten er på vej mod bedring. Efter behandlingen vil han have det bedre. Symptomerne vil blive værre efter nogle timer eller dage, men de vil være markant bedre end før.

 

5.Hvor lang tid tager det, før akupunktur virker?

 

Det afhænger af mange faktorer, såsom din biologiske alder, alderen på dine skader eller sygdomme, tidligere operationer, andre sygdomme, dit erhverv, stress som følge af arbejds- eller følelsesmæssige belastninger samt din kost. Generelt er varigheden af en sygdom også relateret til varigheden af helingsprocessen.

År med sygdom = måneder med heling

Måneder med sygdom = uger med heling

Lejlighedsvis kan der forekomme spontanhelinger, men normalt har kroppen brug for mere tid til at komme sig.

 

6.Kan akupunktur helbrede betændelser?

 

Ja, gennem akupunktur stimuleres produktionen af endorfiner i hjernen. Disse produceres naturligt i hjernen, de blokerer smerteoplevelsen og reducerer betændelser.

 

7.Hvor ofte skal man have akupunktur om ugen?

 

Generelt udføres en til to behandlinger om ugen. Ved akutte sygdomme kan daglige behandlinger også være nødvendige. Første
forbedringer mærkes normalt efter 4-6 sessioner, nogle gange først efter afslutningen af behandlingen.

 

8.Hvad er førsteforværring efter akupunktur?

Normalt skulle akupunktur mindske smerterne, men det kan ske, at smerterne i den første tid efter akupunkturen forværres. Denne proces kaldes førsteforværring. En forklaring på dette er forløbet af helingsprocessen. En mere præcis beskrivelse findes i beskrivelsen af helingsforløbet ovenfor. Det drejer sig om dette specifikke del af helingskurven: 1. Helingsforløb i stigende kurveforløb. Sygdommen bliver værre. Hvis man behandler i denne del af sygdomsforløbet, vil du kortvarigt føle dig bedre efter behandlingen. Derefter vil symptomerne blive værre end de var før. Sygdommen skal følge kurveforløbet.

9.Kan akupunktur have bivirkninger?

 

Ja, ligesom enhver anden behandling kan akupunktur have bivirkninger.

Efter behandlingen kan der opstå træthed, men der kan også forekomme euforiske tilstande.

Der kan forekomme rødme i huden.

Der kan være smerter, blødning eller blå mærker på stikstederne.

I meget sjældne tilfælde kan der opstå svimmelhed, nerveirritation eller skader på organer og bevidstløshed.

For at reducere sådanne risici så meget som muligt er det vigtigt, at akupunktøren har god anatomi- og medicinsk viden, f.eks. en sygeplejerske eller en læge.

Disse kvalitetsstandarder tilbyder vi hos Klinik Gahlenbeck, lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding.

 

 

10.Hvornår må akupunktur ikke anvendes?

 

Akupunktur må ikke anvendes ved akutte psykiatriske lidelser som f.eks. akut psykose, blødningsforstyrrelser samt livstruende svækkelsestilstande.

 

 

11.Hvorfor gør nogle akupunkturnåle ondt?

 

Af og til kan man efter indstikket af en akupunkturnål føle en skarp, strålende smerte. Informer din terapeut, hvis følelsen fortsætter. Det kan tyde på, at en nerve er blevet irriteret af nålestikket.

 

12.Hvorfor bliver man træt efter akupunktur?

 

Efter akupunktur kan der opstå en kraftig afslapningsreaktion med træthed. Muskelspændingerne løsnes ved akupunktur, hvilket også fører til en følelsesmæssig afslapning og balance. Dette princip anvendes også i progressiv muskelafspænding, hvor psykisk afslapning induceres gennem bevidst spænding og afspænding af musklerne. Nogle gange kan afslapningen også udtrykke sig i en euforisk reaktion.

 

 

13.Efter behandlingen: Hvad skal man være opmærksom på efter akupunktur i Kolding?

Ryg ikke!

Drik ikke alkohol!

Undgå følgende medicin: Ibuprofen, Diclofenac, Paracetamol, Aspirin og kortison! De stopper betændelsesreaktionen og kan dermed afbryde helingsprocessen. I bedste fald kan de bremse helingsprocessen, og i værste fald kan det føre til kronisk sygdom.

Drik vand 2,5 – 3 liter!

Drik 2,5-3 liter postevand om dagen. Det hjælper din krop med at udskille stofskifteprodukter. Det er det bedste middel til afgiftning. Vi består af 80% vand, derfor er vand også så vigtigt for vores krop.

 

 

14.Hvorfor hvile efter akupunkturbehandling?

 

Det er vigtigt efter behandlingen ikke at planlægge store og anstrengende aktiviteter. Tag dig tid til en gåtur eller hvil dig et øjeblik i venteværelset efter behandlingen. Efter behandlingen oplever man ofte en dyb afslapning og træthed. Lyt til kroppens behov for hvile og søvn for at støtte kroppen bedst muligt i sin selvhelingsproces.

 

15.Akupunktur er kumulativ.

 

Hver akupunkturbehandling bygger på virkningen af den foregående. Du opnår de bedste resultater, når du giver din krop den tid, den har brug for til selvheling. Patienter med akutte smerter og symptomer har brug for flere behandlinger inden for kort tid, måske endda daglige behandlinger. Patienter med kroniske smerter har brug for behandlinger med en til to ugers mellemrum over en længere periode.

 

Dorte Gahlenbeck, akupunktør og sygeplejerske hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *