Akupunktur mod migræne
Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding
Oftest kendetegnes migræne ved en halvsidig kraftig hovedpine. Nogle gange mærker du sanseforstyrrelser også kaldet aura før et migræneanfald.
Det kan være lugte, synsforstyrrelser og aversion mod lys. Et migræneanfald ledsages ofte af kvalme.
Mange læger vil i samarbejde med patienten forsøge at finde ud af, hvad der trigger (udløser) migræneanfaldene. Der er nemlig forskellige ting, som for lidt søvn, stress, visse fødevarer osv, der er kendte for at kunne udløse migræneanfald. Hvis man finder den eller de ting, der trigger anfaldene, kan man prøve at holde sig fra de ting. Det hjælper ofte og resultere i færre anfald. Men det er en meget langsom fremgangsmåde, der tager måneder eller år, da der er så mange forskellige ting, der kan fremprovokerer migræneanfald.
Hvad kan du gøre for at undgå et anfald?
De hyppigste udløsere
-Stress: Angsten for det næste anfald. Migræne kommer ofte når du er kommet til ro efter en stresset episode. Undgå så vidt mulig stress i løbet af ugen, så du ikke udløser migræne i weekenden.
-Forandret søvnrytme: Hvis du pludselig går tidligere eller senere i seng, sover kortere eller længere, stiger sandsynligheden for et migræne anfald. Gå i seng på sammen tid, sov så længe som du plejer, forbyd handy og fjernsyn i soveværelset.
-Hormoner: Kvinder har 3 gange så hyppig et migræne anfald som mænd. Ca hos 75% af kvinderne kommer anfaldes i forbindelse med menstruation.
-Alkohol: Hver 3 patient angiver at alkohol har været en udløser, specielt rødvin er slemt.
Vejret: Lufttryks forandringer og varme kan være en udløser til et migræneanfald.
-Dehydrering: Ca en tredjedel angiver at udløse et anfald pga væskemangel. Hav altid en flaske med vand hos dig, så du får mindst 2 liter om dagen.
Lys: Blinkende lamper og skarpt lys er ofte et problem. Benyt solbriller, ren grøn lys med en bølgelængde på 530 nanometer er mindre belastende.
Lugte: Stærke lugte som parfyme, kemikalier eller benzin kan trigger et anfald.
Ernæring: Fødevare som chokolade, ost og andre mælkeprodukter, kunstig sødestof og pålæg kan udløse et migræne anfald. Ved hjælp af en ernærings dagbog, kan du muligvis finde et mønster.
Hvis du endnu ikke ved hvad der udløser et anfald hos dig, kan det være en stor hjælp at skrive hovedpine dagbog. Her kan du også notere hvad du drak og spiste.
Hvad kan du gøre for at undgå et anfald?
Selvom det føles som om anfaldet kommer urpludseligt, opleves der tit tegn på et kommende anfald.
Sport: Forbyggende hjælper det med 30min gang eller let løb 3 gange om ugen. Forskere på Kiel universitets kom frem til at det kan mindske antallet af anfald med 20% om måneden. Træfttræning er ikke godt mod migræne.
Afslapning: Muskelrelaxaktion efter Jacobsen er en effektiv metode til afstressning, indre ro og velvære.
Hvad kan akupunktur gøre?
Akupunktur som supplement til anfaldsbehandling ved migræne har i videnskabelige undersøgelser vist sig at formindske antallet af hovedpinedage lige så effektivt som anden forebyggende medicinsk behandling. I modsætning til tabletbehandling ses stort set aldrig bivirkninger ved akupunktur.
Akupunktur er en traditionel behandlingsform indenfor kinesisk medicinsk praksis, der har vist sig at være særdeles effektiv til at lindre hovedpine og migræne. Behandlingen foregår ved at indsætte små, tynde, engangsnåle på specifikke akupunkturpunkter i kroppen for at genoprette energibalancen og fremme kroppens naturlige helingsprocesser. Når det kommer til hovedpine og migræne, kan akupunktur hjælpe med at reducere smerter, muskelspændinger og stress. Mange patienter oplever en mærkbar forbedring af deres symptomer efter blot få sessioner.
Hvis du lider af hovedpine eller migræne, og du ønsker at udforske akupunktur som en behandlingsmulighed, kan du få tilskud fra en sundhedsforsikring eller fra sygesikringen danmark.
Dorte Gahlenbeck, akupunktør og sygeplejerske hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding
Du er altid velkommen til at kontakte Klinik Gahlenbeck på telefon 31317883 eller på mail kolding@klinik-gahlenbeck.com