Akupunktur: Nålestik og depression.

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding

Akupunktur: Nålestik og depression!

Ved psykiske problemer er det ikke kun medicin og psykoterapi der kan hjælpe. Akupunktur kan hjælpe mod tristhed og depression.

15-25% af alle kvinder og 7-12% af alle mænd i danmark bliver i løbet af livet ramt af en depression. En Depression tager i gennemsnit mellem 6-12 måneder. Ved siden af medicin og psykoterapi er der også andre alternative behandlings metoder der kan hjælpe med at komme op af dybet. Akupunktur og depression er en rigtig god kombination, til at få det alment bedre.

Ikke kun effektiv i milde tilfælde.

Eksperterne mener at det ikke kun er en hjælp ved lette til mellem svære depressioner. Det er også et fornuftigt valg ved en svær grad af depression. Det kan hjælpe med at holde en lav medicin dosis, hvorved bivirkningerne kan holdes nede.

Stimulere energiniveauet.

I TCM (traditionel kinesisk medicin) går man ud fra, at der er energibaner (meridianer) i kroppen. De mener at sygdom opstår når der er blokeringer i disse baner. Hvis der er en blokering har man det dårligt og akupunktur kan åbne op for blokerningerne.

Med moderne vestlig videnskab, findes der ingen energibaner i kroppen, akupunkturens effekt må findes på en anden måde.

Afstressning igennem nåle.

Ind til nu har man ikke fundet en såkaldt nøglemekanisme for akupunktur. Der er altså ingen fysiologisk virknings metode der kan forklare det.

Ikke desto trods er der videnskablig evidens for effekten.

Forskellige mekanismer spiller sammen. Nålestikkene afspænder ikke kun musklerne, men hele mennesket. Man sover igen bedre. Det vegetative nervesystem, der regulere stress og ro, bliver bedre reguleret med akupunktur, som er beviseligt.

Ved en depression udskiller kroppen efter en akupunkturbehandling, stimmulerende og afslappende stoffer ud i kroppen og hjernen. Flere videnskablige studier har i de foregående år vist, at intensiteten af en depression reduceres væsentlig efter akupunktur.

Forskellige symptomer.

En depressiv stemning kan vise sig gennem forskellige symptomer. Hyppigt i form af nedtrykt stemning, kraftløs, udmattelse, irritabel, søvn problemer, nervøsitet og angst. 

Ved disse konkrete gener sætter akupunktøren nålestik ind: der er mange zoner og punkter, omkring 360 punkter og flere zoner,  på kroppen til de mange forskellige symptomer. Der bliver altid individuelt sammensat de zoner eller punkter den enkelte har behov for.

 

Deprimeret menneske

Nærmest ingen bivirkninger.

Det er ikke uvæsentligt, at akupunktur næsten er fri for bivirkninger. Nålen kan måske efterlade et blåt mærke, indstikket gør måske lidt ondt og man kan være lidt “sløret” bagefter. Men der sker ingen systemiske skader som, blodmangel, lever-, eller nyresvigt.

Akupunktur en en effektiv metode, til hjælp mod depressionen, men det bør gøres i samarbejde med lægen, psykologen eller psykiateren.

 

Dorte Gahlenbeck, akupunktør og sygeplejerske hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *