Fitness er vigtigere end kropsvægt

Sundhedstips fra Dirk Gahlenbeck Læge, osteopat og akupunktør i Kolding.

Vær ikke så opmærksom på din kropsvægt! Det er meget vigtigere, hvor fit du er. I alle vestlige industrilande er kropsvægten steget kontinuerligt i de senere år. Dette har ført til et meget stærkt fokus på kostvaner. Den ene anbefaling følger den anden, en diæt skal være bedre end den forrige. Hvis du indtaster det engelske ord for kost (Diet) på Google, modtager du 3.5400.000.000 hits, søgningen på udtrykket Diet Book på Amazon viser mere end 100.000 resultater. På trods af denne store mængde “viden”, information og litteratur bliver folk federe og federe. Kostrelaterede sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme bliver mere og mere almindelige. Hvordan kan det være?

Er de tidligere tilgange til vægttab forkerte?

Forskere ved Arizona State University undersøgte, hvordan vægttab sammenlignet med fysisk aktivitet påvirker dødelighedsrisikoen.

Det “forunderlige” resultat: De, der er bedst trænede, lever længere!

Dette kan føre til en ny anbefaling vedrørende kostvaner. Disse skal vurderes negativt, især med hensyn til jo-jo-effekten. Først tabe sig, hvorefter vægten går op igen er det resultat, som mange kender eller har oplevet selv.

Undersøgelser har vist, at jo-jo-effekten med vægtøgning og vægttab kan have en negativ indvirkning på kardiovaskulær sundhed. Endnu  mere tydeligt end konsekvenserne af at være overvægtig.

Nogle eksperter og specialister råder ikke længere til diæter. De anbefaler motion som terapi. Fokus er ikke længere på vægttab, men på fysisk kondition og motion. Som en bivirkning reduceres vægten langsomt. Den frustrerende jo-jo-effekt udebliver.

Det er kendt, at selv lidt motion har en positiv indflydelse på blodsukker, blodtryk og blodlipid værdier. 

Hver reduktion i passiv tid, hver lille portion mere træning, er en stigning i fysisk kondition og er vigtigere end rent vægttab.

Selv en to minutters hurtig gåtur hver time forbedrer blodsukkerniveauet.

Så : Bevæg dig!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *