Historien om lægeosteopati

Dr. Andrew Taylor Still – grundlægger af osteopati

Grundlæggeren af lægeosteopati var den amerikanske læge Dr. Andrew Taylor Still (1828 – 1917, USA), som ses på det højre billede her.
Nutidens osteopater kalder ham respektfuldt: “The old Doc”.

Ingen osteopatisk forelæsning, ingen kursus i lægeosteopati, hvor ikke der citeres fra hans værker. Enhver lægeosteopat føler sig forpligtet til at følge hans opfordring “Dig on” (grav videre).
Hans far, som selv var læge, tog ham ofte med på hjemme besøg og blev således hans første lærer.

Dr. Still og en nøgleoplevelse

Allerede i sin barndom havde Dr. Still en prægende nøgleoplevelse. Still led af alvorlige hovedpine. En dag, da smerten igen var uudholdelig, fulgte han sin intuition. Han fjernede bænken fra en svingende skrue på et træ, forlængede rebene og lagde bagsiden af sit hoved deri. Den resulterende træk på bagsiden af hans hoved reducerede hovedpinen så meget, at han afslappet faldt i søvn. Da han vågnede, var hovedpinen forsvundet. Still begyndte at bruge denne teknik hyppigt. Selv nutidens lægeosteopater bruger en lignende teknik, kendt som occipital base release.

Ostopat Kolding: Ostopati 6 spændende spørgsmål ! Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for osteopati og Akupunktur i Kolding.

To find Health should be object of the doctor.
Anyone can find disease

A. T. Still MD, DO

En ny vej

Efter sin medicinske uddannelse arbejdede han som læge. Under den amerikanske borgerkrig tjente han som officer og kirurg i Nordstaternes hær. I sit arbejde lærte han begrænsningerne for datidens medicin at kende. Da tre af hans børn døde under en meningitisepidemi, søgte han en ny vej inden for helbredelse. Han opgav sin praksis og rejste rundt i landet på jagt efter en ny form for medicin. Vi ved i dag kun lidt om denne søgetid; han havde sandsynligvis kontakt med knoglesættere, og på gamle visitkort beskrev han sig selv som “lightning bonesetter” (lynhurtig knoglesætter). Det er også kendt, at han havde kontakt med indianere, shamaner og medicinmænd, der brugte deres egen form for manuel medicin.

Han studerede intensivt de grundlæggende principper for den menneskelige anatomi, som var det væsentlige grundlag for osteopati. Senere skulle han sige til sine studerende:

Du begynder med anatomi! Du slutter med anatomi! Derimellem er anatomi!

Dr. Still er grundlæggeren af lægeosteopati. For Still var osteopati tæt forbundet med medicin og anatomi. Han var en af de første i USA, der brugte røntgenudstyr. Han var meget fortrolig med datidens medicinske stand. Gennem hans fremragende viden om anatomi, opbygningen og funktionen af den menneskelige organisme, udviklede han over flere år en metode til at udløse helingsprocesser i den menneskelige krop ved hjælp af sine hænder. Selv i dag er kendskabet til levende anatomi, opbygningen og funktionen af organismen afgørende for udøvelsen af lægeosteopati.

Osteopati – begyndelsen

Dr. Still bosatte sig i Kirksville, Missouri og etablerede sin osteopatiske praksis.

I deres søgen efter helbredelse kom flere og flere patienter fra hele USA til ham. For at håndtere strømmen af patienter måtte der snart bygges en klinik og en jernbanestrækning til Kirksville. Hans succes var så stor, at han i 1892 grundlagde den første amerikanske skole for lægeosteopati. Den første klasse havde 21 studerende. Otte år senere blev der allerede uddannet 700 studerende.

Da Dr. Still døde i en høj alder af 89 år i 1917, var osteopatiens fremmarch i USA ikke til at stoppe. Der blev etableret flere og flere klinikker og skoler. Den traditionelle medicin kæmpede længe imod osteopatien og forsøgte at forhindre dens anerkendelse. I 1973 blev osteopati anerkendt af alle statslige myndigheder i alle stater i USA og ligestillet med den traditionelle medicin.

Osteopati i dag

I dag uddanner 30 universiteter i USA lægeosteopater. Der er 45.000 lægeosteopater, der udover deres normale medicinstudium modtager en omfattende osteopatisk uddannelse. De arbejder inden for alle områder af moderne medicin, beriger og supplerer den med deres viden og færdigheder inden for biomekanik, funktionel og manuel medicin. I dag er lægeosteopati nået til Europa, Tyskland og Danmark. På akademier som det Deutsch Amerikanische Akademie für Osteopathie uddannes læger som osteopater. På forbundsniveau repræsenterer Bundesverband Deutscher Osteopathischer Ärzteverbände interesserne for lægeosteopater og arbejder utrætteligt på kvaliteten af lægeosteopati og at gøre den tilgængelig for alle befolkningsgrupper. I Europa har European Register of Osteopathic Physicians / EROP etableret en kvalitetsstandard for lægeosteopati, der er på højde med den amerikanske uddannelse. I Danmark er osteopati en anerkendt profession med egen autorisation.

Osteopati i Danmark

I Danmark er osteopati en anerkendt og populær behandlingsform, hvor danske osteopater spiller en vigtig rolle. Danske osteopater har gennemgået en omfattende uddannelse og har autorisation til at praktisere osteopati. De anvender deres viden om kroppens biomekanik og manuelle teknikker til at behandle patienter med forskellige lidelser og smerter. Osteopati i Danmark er blevet stadig mere udbredt og anerkendt som en effektiv metode til at forbedre helbredet og velværet hos patienterne.

Autorisation som osteopat indebærer, at en person har gennemført en godkendt uddannelse inden for osteopati og har opnået de nødvendige kvalifikationer og færdigheder til at praktisere som osteopat. Autorisationen giver osteopaten ret til at behandle patienter og diagnosticere forskellige lidelser ved hjælp af osteopatiske teknikker. Det er vigtigt, at en autoriseret osteopat overholder etiske retningslinjer og standarder for praksis for at sikre patienternes sikkerhed og velbefindende. Autorisation som osteopat er afgørende for at sikre, at patienterne modtager professionel og kompetent behandling inden for osteopati.

Autorisationen for osteopater i Danmark blev indført i 2015. Siden da skal osteopater i Danmark have en officiel autorisation for at kunne tilbyde deres tjenester lovligt. Indførelsen af autorisationen har bidraget til at forbedre kvaliteten og professionaliteten af osteopatiske behandlinger i Danmark og give patienterne sikkerhed.

Anbefalinger

“​I 7 år har jeg forgæves søgt efter hjælp til at mindske kramper, uro og smerter i mine ben hos læger og forskellige specialister, men uden held. Undervejs har jeg været medicineret med præparater, der gav flere bivirkninger end hjælp, og forplumrede billedet af hvad der var i vejen. Også humøret blev påvirket undervejs.

Jeg fik anbefalet Dirk Gahlenbeck, og endelig mødte jeg en person, der havde viden og faglig kunnen til at finde ud af hvad der er i vejen i min krop. Endelig en person som ved hjælp af akupunktur og osteopati har hjulpet mig med at forstå, hvorfor min krop reagerer som den gør. Som har mindsket kramper, smerter og ubehag, så jeg nu er medicinfri og gjort livet lettere at leve. Tusind tak. Hermed mine bedste anbefaling.”

“Sommeren 2019 flyttede Dirk og hans kone fra Hamborg til Sdr. Stenderup. Dirks kone er dansk og de er altid kommet meget i Danmark. September startede Dirk Regionens sprogkursus for læger. Januar 2020 startede Dirk med at følge med i arbejdet i Læge klinikken i Bjert. Dels for at udvikle sit dansk sprog, men ikke mindst for at få kendskab til hvordan Almen Praksis fungerer i Danmark. Dirk er et behageligt – meget alvidende menneske – en dygtigt læge og en eminent Osteopat.

Jeg kan varmt anbefale Dirk som behandler.”

“Hej Dirk, jeg er Malte Grymlas, tidligere patient hos dig, da du stadig arbejdede i Hamburg. Dengang, omkring 2019, var jeg i behandling hos dig på grund af migræne, synsforstyrrelser, svimmelhed og andre tilhørende symptomer.

Du kunne hjælpe mig meget på det tidspunkt og bidrog væsentligt til en forbedring af mine symptomer. Det har inspireret mig til at starte en uddannelse som osteopat ved siden af mit arbejde som fysioterapeut”

“​Efter ikke at have kunnet gå på benene, i mere end 6 måneder trods diverse smertestillende medikamenter, startede jeg behandlinger hos Dirk.

Det var en helt lettelse at jeg allerede efter første besøg, ikke længere havde behov for at smertedække benene.

Jeg vil klart give mine bedste anbefalinger til denne behagelige mand der endda lykkedes at få lov til at sætte nåle i mig.”

“​Efter min behandling hos osteopaten Dirk Gahlenbeck er jeg virkelig imponeret. Hans faglige kompetance og dedikation til at forstå mine specifikke behov gjorde behandlingen ekstraordinær. Dirk leverede resultater langt ud over mine forventninger, og jeg kan varmt anbefale hans osteopatiske services til alle, der søger effektiv og professionel behandling.”

“​Dirk er min første osteopat, og jeg er rigtig glad for behandlingerne. Han ved hvad han gør. Jeg følger mig tryg og jeg kann allerede mærke en stor forskel! Det er også et stort plus at man ikke skal have sit eget lagen med.”

“​Jeg vil på det varmeste anbefale behandling med akupunktur hos Dorte.
Allerede efter de første par gange følte jeg mig mere afslappet og udhvilet om morgenen. Min hovedpine er blevet sjældnere og forsvandt helt til sidst.
Jeg har fået et bedre velvære efter afsluttet behandling. Jeg vil godt anbefale Dortes akupunktur, det virkede i hvert fald på mig. Tak”

Information

Der afregnes efter hver behandling. Du kan betale med Dankort/Visa/Mastercard og MobilePay 100026.
Klinikken modtager ikke kontanter.

Afbrudsregler

Ved afbud bedes du give besked pr. mail senest kl 12 dagen før.

Udeblivelse/for sent afbud koster 600kr for osteopati og halv pris for behandlinger hos Dorte.
Du kan ikke svare på den automatisk generede mail påmindelse der sendes ud dagen før.

Har du spørgsmål?

Find vej

Find vej