Kolding Osteopati og Akupunktur: Regelmæssig sauna gang kan sænke blodtrykket!

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og akupunktør i Kolding.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Igen og igen spørger patienter, hvad kan jeg selv gøre? Dette spørgsmål har beskæftiget mig i lang tid, og jeg har undersøgt og forsøgt mange ting og igen kasseret mange ideer. Under “blog” på min hjemmeside kan du finde anbefalinger omkring dit helbred.

 

Hvis du selv kan gå hen til saunaen, kan du!

 

Finnerne siger: “Hvis du selv kan gå hen til saunaen, kan du.” Er du patient med forhøjet blodtryk? For dig er der mange fordele ved regelmæssig at gå i sauna, hvis du følger et par regler. Regelmæssig sauna besøg giver ikke kun lavere blodtryk, det hjælper også med at reducere dit blodtryks medicin.

I en undersøgelse vidste det sig, at inden for 3 måneder, var selv to ugentlige svedeture nok til et betydeligt lavere blodtryk. Årsagen er en forbedret endotelfunktion i blodkarrene, svarende til effekten af udholdenhedssport.

Men et sauna besøg er ikke ufarligt for patienter med forhøjet blodtryk, det belaster hjertet og kredsløbet. Det diastoliske og systoliske tryk øges, pulsen stiger efter 10 minutter i saunaen, som ved 80 watt på ergometer cyklen. Blodtrykket og pulsen falder i hvilefasen efter saunaen.

Patienter med hjertesygdom bør konsultere en kardiolog før det første besøg i saunaen.

Begynderen bør starte med korte sauna sessioner på 3-5 minutter, i begyndelsen er det bedst kun at udsætte kroppen for lave temperaturer, for eksempel 60 grader og kun langsomt øge begge dele.Patienterne skal dog undvære isbadet.

For hurtig og radikal køling kan udløse sammentrækninger af blodkarrene og føre til en akut stigning af blodtrykket. Dette kan være særligt farligt for patienter med koronararteriesygdom eller hjertesvigt. Det anbefales at nedkøle langsomt i luften eller med lunkent vand.

Det er nødvendigt med en hvileperiode på mindst 30 minutter, inden anden saunagang. Herefter kan du se frem til yderligere positive effekter af sauna gang. Sauna styrker immunforsvaret og beskytter mod forkølelse. I et finsk studie, reducerede regelmæssige saunabesøg endda risikoen for demens.

 

I disse tilfælde må du ikke gå ind i saunaen:

– Akutte infektioner

– Dårligt indstillet blodtryk

– Tilbagevendende blodtrykskriser

– For nyligt hjerteanfald

– Ustabil Angina Pectoris / Hjertesygdom

– Hjerterytmeforstyrrelser

– Svær aorta stenose

 

Held og lykke!

 

Husk altid at drikke tilstrækkeligt med vand under og efter saunaen! En kold alkoholfri øl er også rigtig godt.

Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *