Muskelsmerter/svaghed og fibromyalgi af Kolesterolsænkere! Klinik Gahlenbeck, Kolding

Muskelsmerter/svaghed og fibromyalgi af Kolesterolsænkere!

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

Coenzym Q10 og statiner

Coenzym Q10 er et vigtigt enzym i stofskiftet af mitokondriel energiproduktion. Det konverterer ADP til ATP og er energikilde til celler i kroppen, der kræver meget energi, såsom nerver, hjerte og muskelceller.

Coenzym Q10 er også en meget effektiv antioxidant. Den unge krop producerer tilstrækkelige mængder. Med alderen, diabetes og sygdom i bugspytkirtlen, falder produktionen.

kolesterolsænkende lægemidler: Zocor, Mevinacor, Simvatstain og deres slægtninge bruges ofte i vestlig konventionel medicin. Mevinacor forekommer naturligt  i røde ris og er dermed også et statin.

Statinerne (kolesterolsænkere) sænker det såkaldte dårlige kolesterol ved at hæmme det første skridt i kolesterolproduktionen i leveren. De hæve værdierne af det gode kolesterol og har anti-inflammatoriske virkninger i blodkarrene.

Men statiner blokere også det første skridt i produktionen af Coenzym Q10. Over tid, kan et underskud af Coenzym Q10 forekomme i hjerte, muskel, hjerne og nerveceller.

To af de mest almindelige bivirkninger af statiner er alvorlige muskelsmerter/svaghed (myalgi) og en form for døsighed. Begge kan tilskrives en mangel på Coenzym Q10.

Noget Coenzym Q10 kan absorberes af rå animalsk protein. Men høj varme ved madlavning ødelægger det. Selv om nogle lignende stoffer findes i planter, er de ikke anvendelige for vores krop.

Hvad kan jeg gøre?

Den bedste måde at undgå disse bivirkninger på, er ved at tage høje doser af Coenzym Q10. Dette blev bekræftet af videnskabelige undersøgelser i marts 2005. Den laveste anbefalede dosis er 200mg om dagen. Men, patienter har allerede taget doser op til 2400 mg om dagen uden bivirkninger.

Der er tegn på, at nogle former for fibromyalgi skyldes en Coenzym Q10 mangel på celleniveau. Det giver mening at indtage høje doser af Coenzym Q10 i flere uger som terapi. Her opnåes gode terapeutiske resultater, især efter en terapi med statiner, fremskreden alder, diabetes og skjoldbruskkirtel sygdomme. Behandling med Coenzym Q10 er i disse tilfælde også nødvendige sammen med lægemedicinsk osteopatisk behandling.

Hvis du lider af nogle af disse bivirkninger, muskelsmerter/svaghed eller fibromyalgi,  skal du tænke på dine koleterolsænkere.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig via mail.

Dirk Gahlenbeck 

– Læge og Osteopat, Kolding –

https://klinik-gahlenbeck.com

https://min.medicin.dk/Indledningsafsnit/Afsnit/3902

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *