Nakken, det svage punkt!

Tips omkring dit helbred fra Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat i Kolding.

halshvirvelsøjlen sjældent taget alvorligt af de berørte og lægen. Hvis intet kan ses på røntgen billedet, så er et par dages hvile nok, og alt er fint igen. Desværre er det ikke tilfældet. Udløsere kan være et piskesmæld efter en ulykke, skader på halshvirvelsøjlenunder efter sport eller kampsport, men også falder fra træ, hest, stige og puslebord. Efter en problematisk intubation ved en narkose kan der også opstår skade på nakken. Sidstnævnte sker oftere, end du tror, og patienten kan ikke huske noget.

Men selvom nakken ikke er direkte påvirket, kan selv den mindste ulykke forårsage skade. Energien ved et styrt går op ad, og det skader sener og ledbånd i de små øverste halshvirvel led. De to øverste halshvirvler er ikke beskyttet af nogen bruskskive(discus). Her kan det nemt føre til skader og revner i muskel-ligament apparatet i den anden halshvirvel.

Børn har stadig et meget elastisk og formbart ledapparat, så her er der sjældent problemer. Hos voksne er risikoen for kronisk følgeskader betydeligt højere.

Jo flere traume der akkumuleres i løbet af et helt liv, jo højere er risikoen for kronisk skade.

De kroniske problemer på halshvirvlerne udløser nitrosativ stress . ( nitronativ stress: overdreven dannelse af nitrogenoxid NO, som skader mitokondrier) Dette påvirker vores mitokondrier, energikraftværkerne i vores celler. Patienterne føler sig trætte, udmattede og syge. De har problemer med visse aktiviteter og bevægelser så som:  hænge gardiner op, brystsvømning, foroverbøjet arbejde ved computeren, ved strygebrættet eller komfuret samt vask af hår hos frisøren.

Radiologisk kan diagnosen bekræftes med et røntgenbillede efter Sandberg metoden. Røntgen af de øverste halshvirvler gennem den åbne mund med yderligere venstre og højre side hældning.

De vigtigste søjler i terapi er:

Manuel og osteopatisk medicin, samt atlas terapi i henhold til Arlen. Disse behandlinger bør kun udføres af højt professionelle fagfolk.

Optimal forsyning af næringsstoffer for at styrke mitokondrier

Blid rygtræning

En passende nakkepude og en passende madras er uerstattelige.

En tæt fyldt fjerpude er vigtig. Det er nemt at lave ved at sammensætte fyldet af to små fyldte puder. Et fjerindhold på 1,8 – 2 kg pr. 80 cm2 er tilstrækkeligt, så puden er fast og elastisk. 

Hvis du krøller denne pude eller ruller op i et hjørne under dit hoved, dette strækker og afspænder halsmuskulaturen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *