Øl: Superfood til tarmene!
Af Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat i Kolding
I gennemsnit drikker hver dansker 60 liter øl om året. Men uanset om det er Carlsberg eller Tuborg, betragtes øl ikke nødvendigvis som en sund tørstslukker.
Men under visse betingelser er det ret sundt! Allerede i det gamle Egypten var flittige ølbryggere aktive. Øl består af vand, humle og malt, det siges at have sunde egenskaber. Det siges at kunne forebygge hjerteanfald og nyresten, det beroliger og fremmer at falde i søvn.
Nu har portugisiske forskere fundet ud af at,: Øl har en positiv effekt på tarmene!
De gav en gruppe af 19 mand en 0,33 l flaske øl hver aften i en måned. Mændene skulle ikke ændre noget andet i deres vaner og daglige rutiner. Den ene halvdel af gruppen fik en alkoholholdig øl, den anden en alkoholfri øl. Der var ingen kontrolgruppe uden øl.
Ved studiets afslutning kunne forskerne fastslå, at det daglige øl indtag var godt for mikrobiomet, dvs. tarmfloraen.
I deltagernes afføringsprøver blev der fundet en stigning af tarmbakterier på syv procent. Men ikke kun mængden af tarmbakterier var forbedret, bakteriediversiteten var også steget.
Dette bør være forårsaget af såkaldte humlepolyfenoler. Humle bruges næsten udelukkende i ølbrygning og kommer således ind i menneskekroppen med øllet. Disse mikronæringsstoffer fremmer mikrobiomet og bidrager til en god tarmsundhed.
Mikrobiomet er vigtigt for vores helbred. Nedsat bakteriel mangfoldighed kan udløse hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Forskerne understreger dog, at undersøgelsen ikke bør tjene som en tilladelse til overdreven alkoholforbrug. Alkohol, er skadelig selv i små mængder. Det kan føre til for tidlig aldring af hjernen. Alkohol kan forårsage leversygdom.
Men der er en løsning: Alkoholfri øl har de samme positive egenskaber som de alkoholholdige, men er fri for de negative bivirkninger.
En lille alkoholfri øl om aftenen er sund!
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!