Osteopati for voksne

Osteopati for voksne

Som lægeosteopat har jeg erfaring med behandling af mennesker i alle aldre og køn. Min yngste patient var kun 5 dage gammel, og min ældste patient var 103 år. Ligesom mine patienter var og er forskellige, er de sygdomme, de kommer med til mig, også forskellige.

Da jeg altid har mit værktøj, min viden, erfaring og mine hænder med mig, har jeg kunnet anvende osteopatiske teknikker i de mest forskelligartede situationer. Jeg kunne lindre smerten hos en grædende baby på et fly, der led af øresmerter. Babyer og småbørn har svært ved at udføre trykudligning under flyvning på grund af deres kranieanatomi. Her kan man hurtigt og nemt hjælpe babyen med osteopati.

Jeg kunne berolige en mand på Frankfurt Lufthavn, som fik et epileptisk anfald ved siden af mig, så han blev mere afslappet og hjælpe ham gennem anfaldet, så det gik markant bedre for ham, da redningspersonalet ankom.

Osteopati er et fremragende redskab til behandling af voksne, mænd og kvinder, unge og gamle.

I øjeblikket praktiserer jeg min læge- og osteopatiske virksomhed hos Klinik Gahlenbeck, Praksis for lægeosteopati og akupunktur i Kolding.

Osteopati er en lægelig praksis, da diagnosen er en vigtig del af behandlingen. Behandling og terapi smelter sammen og udgør en enhed.

En gamle dame inden for osteopati, A.L. Wales, udtrykte det sådan: Ingen to patienter med samme sygdom viser sig på samme måde. Ingen patient med samme sygdom præsenterer sig ved forskellige behandlinger på samme måde.

To find Health should be object of the doctor.
Anyone can find disease

A. T. Still MD, DO

Som læge og osteopat føler jeg mig forpligtet til den osteopatiske filosofi og tankerne fra Andrew Taylor Still. De bestemmer i høj grad min lægelige handling og tænkning.

Mit mål er at erkende patienten med deres problemer og forstyrrelser og støtte dem på deres vej mod bedre sundhed.

Andrew Taylor Still, grundlæggeren af osteopati, peger her på betydningen af osteopati som et supplement til medicinsk behandling og ikke som en erstatning for denne.

Osteopati er ikke en erstatning for lægebehandling, men det kan supplere den.” – A.T. Still

Han understreger vigtigheden af at anerkende, at osteopati virker i harmoni med traditionel medicin i stedet for at erstatte den.

Osteopati fokuserer på at støtte og forbedre kroppens naturlige helingsproces ved hjælp af manuelle teknikker og en holistisk forståelse af patientens tilstand.
En vigtig del af osteopati er at stille en lægelig diagnose, hvilket kræver uddannelse og viden som læge.

Osteopati er ikke avanceret fysioterapi, ikke bedre kiropraktik, ikke alternativ medicin.

Osteopati er en supplerende tilgang til medicin.

I osteopatiens hjemland skal en osteopat være læge. På 40 universiteter kan man uddanne sig til læge med fuld autorisation. Osteopater arbejder inden for alle medicinske specialer der, og den lægelige osteopati anvendes i alle medicinske discipliner.

Skelettet og muskulaturen skal ikke betragtes isoleret!

I lang tid har medicinen betragtet skelettet og muskulaturen som isolerede organsystemer, der udelukkende er ansvarlige for funktionen af holdnings- og bevægeapparatet.

Det var først grundlæggeren af osteopati, Dr. Still, der erkendte, at begrænsninger i bevægeligheden (f.eks. på grund af skader, betændelser eller andre ændringer) eller såkaldte holdningsskader også kan påvirke andre organsystemer og forårsage dysfunktioner og sygdomme der.

Osteopati og holistisk manuel medicin tager hensyn til sammenhængene mellem alle systemer i den menneskelige krop og sindet (psyken).

A.T. Still udviklede konceptet “Triune of man”. Han mente, at mennesket består af materie, bevægelse og sind. I dag kan dette forstås mere klart som sind, krop og sjæl.

Fra begyndelsen af osteopatien var osteopater forpligtet til et holistisk menneskesyn.

En grundlæggende regel inden for lægelig osteopati lyder:
Enhver ændring i bevægeapparatet i form af enten for meget eller for lidt fører til en forstyrrelse, der kan udløse en sygdomstilstand. Enhver sygdom i kroppen og sindet efterlader tydelige tegn i bevægeapparatet. For eksempel spænder nakke musklerne sig under stress.

De vigtigste systemer i kroppen skal være i harmoni

Vores krop kan kun fungere optimalt, når dens hovedsystemer (bevægeapparat, indre organer, kranium, hjerne og rygsøjle, øre-næse-hals-system, psyke) er i harmoni med hinanden.

Målet med lægelig osteopatisk behandling er at forbedre energistrømmen mellem organsystemerne gennem osteopatisk manuel behandling (her arbejder lægen med specifikke håndgreb) af musklerne, leddene, hovedet og rygsøjlen.

Osteopatisk terapi virker ikke kun lokalt på smerte- eller sygdomsstedet; den påvirker hele organismen positivt.

Derved aktiveres kroppens selvhelbredende kræfter, og homeostasen genoprettes.

Dette er en afgørende forskel i forhold til f.eks. ortopædiske, sportsmedicinske eller kiropraktiske behandlingsmetoder.

Formålet med lægelig osteopatisk behandling

Formålet med lægelig osteopatisk behandling er at lede læsioner ud af vævet gennem blid påvirkning. Det handler ikke om voldsomt at bryde blokeringer op, som det er tilfældet i kiropraktik.

Gennem teknikker, der anvendes af lægelige osteopater, kan funktionen af det behandlede organ forbedres, organerne kan blive bedre gennemblødt, affaldsstoffer og giftstoffer kan fjernes hurtigere, stofskiftet kan lettes, og muskler og knogler kan fungere bedre.

Den osteopatiske manuelle terapi sigter mod at genoprette en fungerende kommunikation mellem de enkelte organsystemer og skabe en balance. Med en eksisterende balance kan vores krop helbrede mange sygdomme af sig selv.

Som en holistisk helbredelsesmetode sigter osteopati mod at genoprette kroppens selvhelende kræfter og optimale reguleringskapacitet.

Med ordene fra Andrew Taylor Still:

Når alle dele af kroppen er korrekt justeret, har vi perfekt sundhed. Hvis ikke, resulterer det i sygdom. Når delene igen er korrekt justeret, viger sygdommen for sundhed.

Skader – også følelsesmæssige og mentale – belaster kroppens balance

Skader, fald, bilulykker, sportsulykker og operationer, samt betændelser, følelsesmæssige og mentale traumer belaster kroppens balance. De efterlader spor i vores væv og forstyrrer dets regulering. Typisk samler der sig flere af sådanne traumer i løbet af vores liv. Dette fungerer fint, indtil kroppens balance og homeostase bryder sammen, og sygdomme bliver synlige.
Så længe organismen er i stand til at kompensere for disse forstyrrelser, forbliver de ofte ubemærkede. Når tilpasningsevnen er udtømt, kan selv små ændringer føre til meget kraftige reaktioner.

Sygdomssymptomer kan derefter opstå i en anden del af kroppen. Med trænede hænder og anatomisk viden kan en osteopat identificere og behandle disse spændinger og traumefølger i vævet.

Kroppens struktur og funktion er indbyrdes forbundne!” –
A.T. Still

A.T. Still erkendte, at kroppens struktur, anatomien, er uadskilleligt forbundet med dens funktion. En forstuvet ankel kan gøre det så svært for en patient at gå, at hjertet overbelastes hos en patient med hjertesvigt, og han dekompenserer. Når den lægelige osteopat retter anklen, vil hjertet også komme sig.

Osteopathy treats the cause, not the symptoms.

A.T.Still

Som eksemplet ovenfor viser, er årsagen til overbelastningen af det svækkede hjerte den forstuede ankel. Selvfølgelig kan patienten behandles med hjertestyrkende og vanddrivende medicin. Men hvor meget mere elegant er det ikke at behandle den forstuede ankel og dermed behandle årsagen. Dette er en typisk osteopatisk behandlingsmetode.

I dag forkortes den osteopatiske filosofi til 4 grundprincipper:

De fire principper for osteopati:

 • Kroppen er en helhed bestående af krop, sind og sjæl.
 • Kroppen har selvhelende-kræfter, selvreguleringsmekanismer og sundhedssystemer.
 • Kroppen består af vævs strukturer, hvis form og funktion er uadskilleligt forbundet.
 • Den osteopatiske terapi er en syntese af de tre foregående principper, fra krop-sind-sjæl enheden, aktivering af selvhelende kræfter og de uadskillelige forbindelser mellem vævsform og vævsfunktion.

Disse 4 principper blev udarbejdet af AOA (American Osteopathic Association) i 1954 baseret på Still’s skrifter. De bruges i dag generelt som definitionen af osteopati. Disse principper beskriver Stills omfattende osteopatiske filosofi kun utilstrækkeligt. Det er værd at undersøge nærmere. Hvor vigtigt det var for Andrew Taylor Still at studere den osteopatiske filosofi, vises også i følgende citat:

Mit mål er at gøre osteopaten til en filosof og placere ham på jorden af fornuft.
A.T.Still

Den originale tænker om ethvert emne bekymrer sig ikke om såkaldt autoritet hverken fra fortiden eller nutiden. Naturens gud beviser sin perfektion gennem sin arkitektur, sit plan, sine specifikationer. Denne filosof, mekaniker og ingeniør er den eneste forfatter, som jeg hylder:

A.T. Still

Indikationer for osteopati hos voksne
Hyppige lidelser, som jeg behandler i min praksis:

 • Kroniske smerter i rygsøjlen og led
 • Akutte og kroniske rygsmerter
 • Smerter i nakken og halsrygsøjlen
 • Smerter i brystrygsøjlen og brystbenet
 • Smerter i lænderygsøjlen
 • Smerter i bækkenet
 • Smerter i korsbenet
 • Smerter i halebenet
 • Problemer med diskusprolaps
 • Smerter efter diskusprolapsoperationer
 • Smerter efter operationer på led, maven osv.
 • Lymfødem / også efter operationer
 • Smerter og bevægelsesbegrænsninger
 • Iskias- og bækken smerter
 • Kroniske og akutte smerter i store led som hofter, knæ, ankler, hænder, albuer og skulderled, f.eks. frossen skulder, tennisalbue
 • Følger af hjernerystelse
 • Følger af piskesmældsskade
 • Konsekvenser af en ulykke eller fald
 • Nakkesmerter
 • Hovedpine: migræne, spændingshovedpine
 • Smerter i nakke og halsrygsøjle
 • Kæbesmerter og kæbeledsdysfunktioner
 • Ansigtssmerter med uklar årsag
 • Svimmelhed,øresusen, tinnitus
 • Stress og udbrændthed
 • Psykosomatiske lidelser
 • Følger af nerveskader, piskesmældsskade
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Mavesmerter, gastritis, refluksygdom
 • Tarmproblemer og gener Irritabel tyktarm, Crohns sygdom, colitis ulcerosa
 • Underlivsproblemer: menstruationssmerter, dysuri, irritabel blære, tilbagevendende urinvejsinfektioner, uklare underlivssmerter -Kroniske luftvejssygdomme, kronisk bronkitis, astma, irritabel hoste –
 • Funktionelle hjerte- og thoraxproblemer

De symptomer og sygdomme, der er nævnt her, er et udsnit af de lidelser, jeg behandler i min praksis, men det er ikke en færdig liste.

Jeg bruger ofte akupunkturteknikker i min osteopatiske behandling. Atlasterapi kan også være en nyttig støtte til den osteopatiske behandling.

Jeg deltager flere gange om året i kurser inden for områderne osteopati, akupunktur, manuel medicin og medicin for at opdatere mine færdigheder.
Jeg arbejder som læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck, lægeklinik for osteopati og osteopati i Kolding.

Jeg er speciallæge i almen medicin med gyldig autorisation i Danmark, speciallæge i manuel medicin, en uddannelse der ikke findes på samme måde i Danmark, anerkendt osteopat med autorisation i Danmark.

Jeg har EROP-diplomet, European Register of Osteopathic Physicians, som repræsenterer den højeste uddannelsesstandard inden for osteopatisk profession i Europa.

Siden jeg var 23 år har jeg studeret kunsten af akupunktur.

Du kan læse mere om mig her.

Anbefalinger

“​I 7 år har jeg forgæves søgt efter hjælp til at mindske kramper, uro og smerter i mine ben hos læger og forskellige specialister, men uden held. Undervejs har jeg været medicineret med præparater, der gav flere bivirkninger end hjælp, og forplumrede billedet af hvad der var i vejen. Også humøret blev påvirket undervejs.

Jeg fik anbefalet Dirk Gahlenbeck, og endelig mødte jeg en person, der havde viden og faglig kunnen til at finde ud af hvad der er i vejen i min krop. Endelig en person som ved hjælp af akupunktur og osteopati har hjulpet mig med at forstå, hvorfor min krop reagerer som den gør. Som har mindsket kramper, smerter og ubehag, så jeg nu er medicinfri og gjort livet lettere at leve. Tusind tak. Hermed mine bedste anbefaling.”

“Sommeren 2019 flyttede Dirk og hans kone fra Hamborg til Sdr. Stenderup. Dirks kone er dansk og de er altid kommet meget i Danmark. September startede Dirk Regionens sprogkursus for læger. Januar 2020 startede Dirk med at følge med i arbejdet i Læge klinikken i Bjert. Dels for at udvikle sit dansk sprog, men ikke mindst for at få kendskab til hvordan Almen Praksis fungerer i Danmark. Dirk er et behageligt – meget alvidende menneske – en dygtigt læge og en eminent Osteopat.

Jeg kan varmt anbefale Dirk som behandler.”

“Hej Dirk, jeg er Malte Grymlas, tidligere patient hos dig, da du stadig arbejdede i Hamburg. Dengang, omkring 2019, var jeg i behandling hos dig på grund af migræne, synsforstyrrelser, svimmelhed og andre tilhørende symptomer.

Du kunne hjælpe mig meget på det tidspunkt og bidrog væsentligt til en forbedring af mine symptomer. Det har inspireret mig til at starte en uddannelse som osteopat ved siden af mit arbejde som fysioterapeut”

“​Efter ikke at have kunnet gå på benene, i mere end 6 måneder trods diverse smertestillende medikamenter, startede jeg behandlinger hos Dirk.

Det var en helt lettelse at jeg allerede efter første besøg, ikke længere havde behov for at smertedække benene.

Jeg vil klart give mine bedste anbefalinger til denne behagelige mand der endda lykkedes at få lov til at sætte nåle i mig.”

“​Efter min behandling hos osteopaten Dirk Gahlenbeck er jeg virkelig imponeret. Hans faglige kompetance og dedikation til at forstå mine specifikke behov gjorde behandlingen ekstraordinær. Dirk leverede resultater langt ud over mine forventninger, og jeg kan varmt anbefale hans osteopatiske services til alle, der søger effektiv og professionel behandling.”

“​Dirk er min første osteopat, og jeg er rigtig glad for behandlingerne. Han ved hvad han gør. Jeg følger mig tryg og jeg kann allerede mærke en stor forskel! Det er også et stort plus at man ikke skal have sit eget lagen med.”

“​Jeg vil på det varmeste anbefale behandling med akupunktur hos Dorte.
Allerede efter de første par gange følte jeg mig mere afslappet og udhvilet om morgenen. Min hovedpine er blevet sjældnere og forsvandt helt til sidst.
Jeg har fået et bedre velvære efter afsluttet behandling. Jeg vil godt anbefale Dortes akupunktur, det virkede i hvert fald på mig. Tak”

Information

Der afregnes efter hver behandling. Du kan betale med Dankort/Visa/Mastercard og MobilePay 100026.
Klinikken modtager ikke kontanter.

Afbrudsregler

Ved afbud bedes du give besked pr. mail senest kl 12 dagen før.

Udeblivelse/for sent afbud koster 600kr for osteopati og halv pris for behandlinger hos Dorte.
Du kan ikke svare på den automatisk generede mail påmindelse der sendes ud dagen før.

Har du spørgsmål?

Find vej

Find vej