Paracetamol hjælper ikke ved rygsmerter!

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding.

Hvad er Paracetamol?

Det er et almindeligt smertestillende og febernedsættende lægemiddel, der ofte bruges til at lindre smerter og feber forårsaget af forskellige tilstande som hovedpine, tandpine, muskelsmerter, menstruationssmerter og forkølelse. Pamol er en effektiv og relativt sikker medicin, når den tages i anbefalede doser. Det er vigtigt at følge instruktionerne på emballagen eller de anvisninger, som din læge har givet dig, når du bruger Pamol.

Paracetamol hjælper ikke ved rygsmerter! En australsk undersøgelse har vist, at det ikke hjælper ved rygsmerter.

Bekymrende! Det er et af de smertestillende tabletter, der kan købes receptfrit og som bliver indtaget rigtig ofte. I de medicinske retningslinjer anbefales de endda, som første forsøg i behandling af smerter.

Dette bør tages op til fornyet overvejelse.

På verdensplan, er smerter i ryggen den hyppigste årsag til sygemeldinger. En australsk undersøgelse, undersøgte virkningerne af paracetamol hos 1.600 patienter og sammenlignede det med placebo.(kalktabletter) I gennemsnit var de patienter, der fik placebo, lidt tidligere smertefri. Den gennemsnitlige restitutionstid med placebo var 16 dage, hos patienter, der tog paracetamol på 17 dage. Behandling af lændesmerter med Pamol giver ikke mening.

 

Bivirkninger af Paracetamol

Pamol er generelt sikkert, når det tages i de anbefalede doser. Dog kan der opstå alvorlige bivirkninger ved overdreven brug eller overdosering. Risiciene ved Paracetamol inkluderer:

  1. Leverskader: En overdosis af Pamol kan føre til leverskader, som kan være livstruende.
  2. Mave-tarm-problemer: Langvarig og overdreven brug af Paracetamol kan forårsage mave-tarm-problemer som mavesår eller blødninger.
  3. Allergiske reaktioner: Nogle mennesker kan have allergiske reaktioner på Pamol og udvikle symptomer som udslæt, kløe eller åndedrætsbesvær.
  4. Interaktion med andre lægemidler: Pamol kan interagere med andre lægemidler og forstærke eller svække virkningen af disse lægemidler.

Det er vigtigt at tage Paracetamol kun i henhold til anvisningerne og ikke overskride den anbefalede dosis for at minimere risikoen for bivirkninger. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, bør du altid konsultere din læge eller apoteket.

 

Lægemedicinsk osteopati, manuel medicin og neurokunktur har derimod gode behandlingsmuligheder. En del af neuropunktur er stikken i musklen med tør akupunktur nål uden medicin, til muskel afslapning. Med periost akupunktur, den direkte stikken i knoglehuden, kan yderligere helbredende stimuli indstilles.

 

Dirk Gahlenbeck , læge og osteopat

Klinik Gahlenbeck, Kolding

 

https://www.cochrane.org/CD012230/BACK_paracetamol-low-back-pain

https://klinik-gahlenbeck.com/osteopati/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *