RAB akupunktør

Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

 

Hvorfor er det vigtigt at din akupunktør er RAB anerkendt eller autoriseret sundhedsperson?

Det er vigtigt, at akupunktur udføres af en kvalificeret person af flere årsager. 

For det første er akupunktur en medicinsk praksis, der indebærer at indsætte tynde nåle på kroppen for at lindre smerte, fremme helbredelse og forbedre velvære. En kvalificeret akupunktør vil have gennemgået omfattende uddannelse og træning i anatomi, fysiologi og akupunkturteknikker for at sikre, at de udfører proceduren korrekt og sikkert.

Desuden er der en risiko for komplikationer, hvis akupunktur ikke udføres korrekt.

Infektion: 

For at undgå infektion er det vigtigt at følgende overholdes: Grundig håndhygiejne, sterile nåle, undgå: ødematøs væv, sår, eksem, tumor, modersmærker og forsigtighed ved diabetikere. Klassiske tegn på infektion: lokal varme, rødme og hævelse, en rød linje løber op af et legemsdel på grund af lymfangitis, hævelse af lymfeknuder og feber.

Anatomisk skede:

Det er nemt at beskadige et lille blodkar eller nerve, men disse struktur bør undgås: store blodkar og nervebaner, rygraden (marv), organer og led.

Pneumothorax: 

At sætte nåle i brystkassen, er potentielt farligt. Lungen klapper sammen hvis en nål bores igennem. Det kan hurtigt ske, hvis ikke du kender nok til anatomi. Klassiske tegn på et pneumothorax er smerte, åndenød, høj puls og besvime. Det er vigtigt at vide at det ikke nødvendigvis sker med det samme, det kan ske indenfor 24 timer efter behandlingen.

Hjerte tamponade:

Ca 5-8% af befolkningen har en defekt i brystbenet. Måske er defekten kun dækket af et tyndt lag væv eller knogle. Det vil sige at nålen let kan stikkes igennem og nå ind til hjertet, hvor den kan ødelægge et blodkar på overfladen. Det kan så fører til lækage af blod ind i perikardiet. 

Hvad betyder RAB?

At være en RAB-anerkendt akupunktør betyder, at personen er registreret som Registreret Alternativ Behandler (RAB) i Danmark. RAB er en organisation, der arbejder for at sikre kvaliteten og sikkerheden af alternativ behandling i Danmark.

For at blive RAB-anerkendt skal akupunktøren opfylde visse krav og standarder for uddannelse, erfaring og faglig praksis. Dette inkluderer typisk at have gennemført en godkendt akupunkturuddannelse på et anerkendt uddannelsessted, at have tilstrækkelig klinisk erfaring og at overholde etiske retningslinjer og faglige standarder.

Når en akupunktør opnår RAB-anerkendelse, betyder det, at de opfylder disse strenge krav og forpligter sig til at levere sikker og effektiv alternativ behandling. Det giver også patienter tillid til, at de modtager behandling fra en veluddannet og professionel udbyder.

Endvidere bør en veluddannet akupunktør bør leve op til følgende standarter:

Overholdelse af tavshedspligt samt persondataforordningen (GDPR).

Der laves journalføring og indhentes samtykke fra før behandling igangsættes.

Korrekt etisk adfærd over for patienter og pårørende.

En patientsikkerhedsmæssig forsvarlig klinisk praksis.

Hygiejnemæssige krav overholdes.

Løbende efteruddannelse, herunder også førstehjælp.

Kort sagt sikrer en kvalificeret akupunktør ikke kun sikkerheden, men også effektiviteten af behandlingen, hvilket er afgørende for patientens oplevelse og resultatet af akupunkturbehandlingen.

Dorte Gahlenbeck RAB akupunktør og sygeplejerske
Klinik Gahlenbeck Kolding

https://klinik-gahlenbeck.com

https://stps.dk/sundhedsfaglig/registrering/registreringsordning-for-alternative-behandlere-rab

https://aku-net.dk/for-patienter/vaelg-akupunktor/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *