Risiko ved kiropraktik!

 

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

 

Det risikable ryk – Slagtilfælde forårsaget af kiropraktik!?

 

Risiko ved kiropraktik!

 

Mange mennesker får hvert år justeret kroppen med kiropraktik! Det hurtige ryk menes at hjælpe mod rygproblemer og spændinger. Studier viser, at der er en betydelig risiko for skader på ledbånd, knoglebrud og i værste fald en skade på arteria vertebralis, som kan føre til et slagtilfælde. Især hos yngre patienter er risikoen for skade på halspulsåren stor. Et slagtilfælde er resultatet.

Den tilsyneladende harmløse terapi, som mange patienter stoler på, indebærer risici.

Prof. Gerhard Hamann, Klinikum Großhadern München: Vi ser omkring 50 til 60 patienter om året, der lider af slagtilfælde på grund af revner i blodkarrene. En tredjedel af disse patienter, ofte unge, tidligere helt sunde patienter, får slagtilfældet i forbindelse med en kiropraktisk manipulation af halsryggen.”

Citeret fra: Kontraste 31.10.2002

 

Også på Charité Universitetshospital i Berlin findes der flere og flere unge patienter med slagtilfælde efter kiropraktisk behandling! Det Berlin-baserede universitetshospital Charité. Også her er der tilfælde af unge patienter med slagtilfælde. De var kort tid før hos en kiropraktor. Eva Schielke, chef for neurologi på Charité: “Vi har i alt rapporteret 36 tilfælde, hvor der var en ret tydelig sammenhæng mellem en kiropraktisk indgriben og et efterfølgende slagtilfælde. Dette har bekræftet vores bekymringer om, at risikoen er større end hidtil antaget.”

Citeret fra: Kontraste 31.10.2002

 

Mayo Clinic i USA opregner følgende risici:

En bugende disk eller forværring af en eksisterende diskbugning

Kompression af nerver i den nedre rygsøjle

En bestemt type slagtilfælde efter manipulation af nakken

Følgende patienter bør undgå kiropraktisk behandling:

Alvorlig osteoporose

Følelsesløshed, prikken eller tab af styrke i en arm eller et ben

Kræft i din rygsøjle

En øget risiko for slagtilfælde

En kendt knogleabnormalitet i den øvre nakke.

Link:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chiropractic-adjustment/about/pac-20393513

 

Studier

 

En række yderligere studier peger på risikoen ved kiropraktisk manipulation især i nakken.

Cassidy-studiet (2008): Risikoen for slagtilfælde efter kiropraktisk behandling er til stede, men lav!

Rothwell-studiet (2001) undersøgte risikoen for slagtilfælde efter kiropraktisk behandling. Resultatet viste en lav risiko, men den var til stede.

Smith-studiet (2019): I denne undersøgelse blev data fra forskellige kilder analyseret, og resultatet viste, at risikoen for slagtilfælde efter kiropraktisk behandling muligvis er højere end tidligere antaget.

I LEE-studiet blev risikoen for slagtilfælde efter kiropraktisk behandling hos patienter med tidligere sygdomme undersøgt, og der er tegn på en mulig øget risiko.

 

Diskussionen om risikoen ved kiropraktisk behandling er endnu ikke afsluttet. Men så længe der er andre behandlingsmuligheder, bør patienter nøje overveje, om de vil løbe risikoen. Risikoen ligger i kiropraktisk teknik: I det øjeblik man sætter impulsen, er den allerede sket. Inden for en brøkdel af et sekund virker store kræfter på meget små led, ledbånd og blodkar ved forkert anvendelse. Dette gør teknikken potentielt farlig. I min klinik bruger jeg ikke kiropraktiske teknikker. Der er ingen hårde ryk eller knæk i min klinik. Det var de første teknikker inden for manuel medicin, som jeg lærte, men jeg bruger dem ikke længere. Succesraten er for lav for mig, og risikoen er ikke det værd. Ligesom grundlæggeren af osteopati, Dr. Andrew Taylor Still, bruger jeg ikke pludselige knæk teknikker. De bliver også af mange patienter opfattet som ubehagelige. Mange patienter undgår dem.

 

Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck,

Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

 

Links:

Chiropraktik: Reissen bis die Schwarte kracht: https://www.stern.de/gesundheit/chiropraktik-reissen–bis-die-schwarte-kracht-3302224.html

Utilsigtede hændelser – cases om kiropraktik: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/information-til-praksis/syddanmark/almen-praksis/regionalt/patientsikkerhed-uth/eksempler-paa-uth/kiropraktorer/uth-cases-om-kiropraktik/

 

Osteopati:https://klinik-gahlenbeck.com/osteopati/

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *