„Sports lysken”, sit eget sygdomsbillede!

„Sports lysken”, sit eget sygdomsbillede!

 

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

 

Aktive atleter har ofte smerter i lyske området. Afhængigt af sporten klager op til 20% af atleterne over smerter i lysken. Smerten udstråler ind i kønsorganerne og ned i låret. Men ikke alle smerter i lyske regionen, som atleten klager over er „sports lysken“. Diagnose og terapi kan være meget forvirrende og kompleks.

 

Lyske smerter, testikelsmerter, lårsmerter, sportler brok, pubalgia, pubic inguinal syndrom

 

Lyske smerter, testikelsmerter, lårsmerter, sportler brok, pubalgia, pubic inguinal syndrom kan være forskellige diagnoser. Men det er ikke ægte brok, hvor der er brug for operativ terapi. Der opstår trykbelastning på nervus ramus genitales ved dennes fascia, som er et resultat af overbelastning. Dette kan udløses af pludselige ryk belastninger såsom ved fodboldspil eller sit-ups.

 

Diagnose og terapi

Patienten klager over stikkende smerter, der udstråler ned på indersiden af låret og kønsorganerne. Først skal Meralgia parästhetica udelukkes, begyndende hofte slidgigt. Sonografi og røntgen kan bruges til diagnostik, og en fysisk undersøgelse er også vigtigt her. En MR-undersøgelse kan være nødvendig til eksklusionsdiagnostik. Men der er ingen undersøgelses beviser, der sikrer diagnosen. Konservativ terapi består af sportsforbud og fysioterapi. Den kirurgiske operative behandling blever efterfulgt af en rekonvalescensvarighed på op til 6 uger. Gennem denne tid, udføres også fysioterapi.

 

Andere terapeutiske muligheder

 

En anden terapeutisk mulighed er lægemedicinsk osteopati og neuropunktur. Symptomerne kan behandles med lægemedicinske osteopatiske teknikker. Desuden kan der anvendes neuropunktur. En del af neuropunktur er stikken direkte i musklen, og huden med en akupunktur nål uden medicin, for at opnå muskel afslapning. Med periost akupunktur, den direkte stikken af knoglehuden, kan der opnås yderligere helbredende stimuli. Hvilken terapeutisk mulighed der bør vælges afhænger altid af patientens individuelle situation. En anbefaling er først mulig efter en personlig samtale med anamnese og fysisk undersøgelse.

 

Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck

Klinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding