Sundhedstips fra osteopat Kolding: El-cykler gør utrolig veltrænet.

Sundhedstips omkring dit helbred fra Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat Kolding.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Igen og igen spørger patienter, hvad kan jeg selv gøre? Dette spørgsmål har beskæftiget mig i lang tid, og jeg har afprøvet og forsøgt meget og igen kasseret mange ideer. Under titlen „Sundhedstips“ kan du finde anbefalinger omkring dit helbred. Her omkring El-cykler.

 

El-cykler gør dig utrolig veltrænet!

 

El-cykler betragtes generelt som  „snyde cykler“. Men, en undersøgelse har vist, at el-cykler har mange positive effekter. Undersøgelsen fandt sted i anledning af kampagnen “Bike to Work”, som blev lanceret i Schweiz. Det skulle opfordre arbejds pendlere, til at skifte bilen ud med en cykel. En sportslæge og hans team undersøgte, hvordan brugen af cykler og el-cykler påvirkede konditionen. 30 deltagere deltog i undersøgelsen, som alle var overvægtige og utrænede. Resultatet viste: el-cykelbrugere cyklede oftere end cyklisterne i sammenligningsgruppen uden el. Dette var allerede tydeligt efter fire uger, da der kunne måles forbedret lungefunktion.

 

En undersøgelse sammenlignede træningseffekten af E-cykler og almindelige cykler. 1.250 personer med elcykler og 629 med almindelige cykler deltog i undersøgelsen. De bar fitness trackere, der registrerede de kørte strækninger og hjertefrekvensen i fire uger. Cirka en tredjedel af elcyklistene havde tidligere sygdomme som hjerteanfald, højt blodtryk, astma eller ledproblemer. Derudover var elcykelbrugerne i gennemsnit lidt ældre og havde en højere body-mass-indeks. For disse deltagere var elcyklen en vigtig mulighed for, igen at være aktiv udendørs.

 

Musklene og kredsløbssystemet bliver udfordret.

 

Analysen af næsten 60.000 ture viser, at elcyklistene var på tur, i gennemsnit 135 minutter om ugen, hvoraf størstedelen udgjorde en sundhedsfremmende belastning. Dette gjorde det muligt for deltagerne at opnå to tredjedele af WHO’s bevægelsesmål på 150 minutters moderat aktivitet om ugen. Modsat mange fordomme viser resultaterne af studiet, at muskler og kredsløbssystemet næsten udfordres lige så intensivt på elcyklen som ved almindelig cykling. Elcyklen giver dog mange mennesker med lav kondition mulighed for at (gen)starte sportslig aktivitet og fremme deres fitness. Risikoen for at få et hjerteanfald, udvikle kræft eller diabetes falder også med øget aktivitet.

 

 

Dirk Gahlenbeck, Læge og Ostepat hos Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *