Supplerende akupunktur til kræftramte.

Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding

Supplerende alternativ medicin mod kræft er ikke bare sludder

Mere end 50 % af kræftramte patienter vælger supplerende alternativ medicinsk behandling. Og selvom der kun er få kliniske studier om emnet, kan man i dag ikke bare afskrive det hele.

Råd til klinisk behandler

Det første råd, som Dr. Axel Eustachi og hans kolleger fra Kompetencecenteret for Komplementærmedicin og Naturmedicin ved Klinikum TUM giver behandlere, er at aktivt henvende sig til kræftramte patienter og om nødvendigt rådgive dem for at undgå meningsløse eller endda kontraproduktive og muligvis dyre behandlinger. Før man beslutter sig for eller imod en metode, bør man spørge hver enkelt tumorpatient om deres symptomer og behov samt indsamle oplysninger om deres livsstil. På baggrund af dette kan man først vejlede individuelt om en sund livsstil (motion, ernæring, stresshåndtering). Derudover er der nogle supplerende alternative medicinske metoder, der kan anvendes i tillæg til konventionel tumorbehandling for specifikke symptomer.

Akupunkturens gode effekt

Fatigue (træthed): Moderat fysisk aktivitet egner sig både til forebyggelse og behandling, eventuelt suppleret med akupressur og akupunktur. En kontrolleret undersøgelse dokumenterer den positive effekt for kræftramte af akupunktur: Behandling af kun tre punkter i tolv sessioner over seks uger forbedrede signifikant fatigue-scoren samt angst, depression og livskvalitet. Som komplementære medicinske muligheder findes der L-karnitin (1000 til 4000 mg/dag), ginseng-ekstrakter (100 til 500 mg/dag), guarana (100 mg tørret ekstrakt/dag) og rosenrod (op til 1000 mg ekstrakt/dag). Mistelte-ekstrakter kan lindre symptomer som udmattelse, smerte, angst og depression i palliativ situation.

Ved obstipation bør der lægges vægt på kostfibre (knust hørfrø, psylliumskaller osv.), regelmæssig motion og tilstrækkeligt væskeindtag. Afførende urteblandinger (rabarberrod, sennablade, krusetjørneskal) kan være aktuelle i en afgrænset periode. Derudover er der tegn på, at obstipation under kemoterapi kan forbedres ved indtag af visse tarmbakteriestammer (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis osv.).

Kilde: Eustachi A, Melchart D. Dtsch Med Wochenschr 2017; 142: 882-888

Hos Klinik Gahlenbeck har vores akupunktør fokus på at styrke immunforsvaret og behandle for symptomer og bivirkninger, som kræftramte patienter dagligt må kæmpe med. 

Det er vigtigt at fortælle at vi udelukkende supplere den konventionelle behandling. Akupunktur er IKKE et alternativ til behandling på sygehuset.

I vores klinik understøtter vi ikke vitamin C infusions terapi til kræftramte patienter, da der ingen videnskabelig belæg er for positiv effekt. Vi mener det er uetisk at tilbyde behandlingsformer uden påvist effekt til patienter, der i deres fortvivelse søger efter behandling.

Hvis du har behov for en psykoterapeutisk behandling for din angst eller lignende kan vi varmt anbefale vores PEP koncept.

Læs mere om det på vores hjemmeside.

Dorte Gahlenbeck, akupunktør, sygeplejerske og psykoterapeut hos Klinik Gahlenbeck

Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding

Akupunktur:

https://klinik-gahlenbeck.com/akupunkturbehandlinger/

PEP:

https://klinik-gahlenbeck.com/process-og-embodimentfokuseret-psykolog/

Kræftens bekæmpelse:

https://www.cancer.dk/hverdag/hvad-kan-du-selv-goere/alternativ-behandling/behandlingsformer/akupunktur/

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *