Tabletter mod depression? Virker de?
Antidepressiva ikke bedre end placebo?
Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.
Der bliver ordineret flere og flere antidepressiva. Siden 1990’erne er antallet af recepter mangedoblet! I Tyskland for eksempel er det blevet firedoblet. Samtidig hober kritikken over antidepressivas effektivitet sig op. Allerede i 2008 viste en stor undersøgelse, at der ikke er nogen forskel på, om man tager et placebo, altså et placebomiddel, eller det ægte medicin ved lette og moderate depressioner.
Samtidig er bivirkningerne ved antidepressiva ikke ubetydelige.
Vær opmærksom på bivirkninger ved antidepressiva
Når man tager antidepressiva, kan bivirkninger variere meget fra person til person, da vi alle reagerer forskelligt. Hvis du ikke oplever nogen forbedring af din depression, er det vigtigt at tale med din læge om at trappe ud og finde alternative behandlingsmetoder, som f.eks. psykoterapi.
Almindelige bivirkninger:
- Kvalme: Kvalme er en hyppig bivirkning, der rammer 20-30 % af brugerne. Den er som regel mild og forsvinder efter nogle dage til få uger.
- Seksuel påvirkning: Mange oplever nedsat sexlyst, problemer med rejsning eller svie under samleje. Det er vigtigt at huske, at depression også kan påvirke sexlysten, så det er godt at drøfte disse problemer med lægen.
- Angst: Nogle personer kan opleve øget angst i starten af behandlingen. Her anbefales det at starte med lave doser og gradvist øge dem.
- Søvnforstyrrelser: Behandlingen kan føre til søvnproblemer, men mange oplever faktisk bedre søvn, når depressionen bedres. Prøv eventuelt at tage medicinen om morgenen i stedet for om aftenen.
- Svedtendens: Nogle mennesker sveder mere under behandling med SSRI, hvilket kan være ubehageligt, især hvis man skal skifte sengetøj om natten.
Husk altid at tale åbent med din læge om eventuelle bivirkninger – der kan ofte findes løsninger!
En undersøgelse, offentliggjort i BMJ: British Medical Journal i februar 2008, kunne ikke finde nogen tydelig effekt af antidepressiva sammenlignet med indtagelse af placebo(kalk) i behandlingen af lette og moderate depressioner.
Ved svære depressioner bliver behandlingseffekten med antidepressiva mere udtalt.
Irving Kirsch, professor i psykologi ved University of Hull og hovedforfatter af undersøgelsen, siger:
“Ved at bruge komplette datasæt og et væsentligt større datasæt end tidligere rapporteret, fandt vi, at den samlede effekt af nye generation antidepressiv medicin ligger under de anbefalede kriterier for klinisk betydning.”
Han tilføjede desuden:
“Effektiviteten når klinisk betydning kun i forsøg, der involverer de mest ekstremt deprimerede patienter, og dette mønster skyldes et fald i responsen på placebo snarere end en stigning i responsen på medicin.”
Undersøgelserne af Prof. Dr. John Ioannidis, der undersøgte virkningen af antidepressiva i en stor metastudie, samt en undersøgelse fra Universitetet i Zürich om effektiviteten af SSRI, vækker tvivl om virkningen og meningsfuldheden af denne medicin.
Forsigtighed ved nedtrapning af antidepressiva!
Men når man først er begyndt på antidepressiva, er abstinenssymptomerne ikke ubetydelige. Man bør under ingen omstændigheder stoppe med at tage sine antidepressiva uden at konsultere sin behandlende læge. Det er nødvendigt at have en dialog med lægen.
Dog bør man kritisk overveje den hurtige tilgang til antidepressiva af SSRI-typen.
Dirk, læge og osteopat hos Klinik Gahlenbeck, lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding.
I det tyske fjernsyn findes der under følgende link et tv-program om emnet: Das Erste ARD: Tabletten gegen Depressionen – helfen Antidepressiva? Desværre er dette kun på tysk.https://www.ardmediathek.de/video/dokumentation-und-reportage/tabletten-gegen-depressionen-helfen-antidepressiva/das-erste/Y3JpZDovL2Rhc2Vyc3RlLmRlL3JlcG9ydGFnZSBfIGRva3VtZW50YXRpb24gaW0gZXJzdGVuLzIwMjItMDktMTJfMjMtMDUtTUVTWg
LINKS
Dirk Gahlenbeck: https://klinik-gahlenbeck.com/om-dirk/
Klinik Gahlenbeck: https://klinik-gahlenbeck.com/om-dirk/
Nyere studier: Virkningen af antidepressiva er omstridt. /Metaanalyse af Irving Kirsch.
BMJ :https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2258366/
BPtK 2008 :http://www.bptk.de/neuigkeiten/aktuelle-studien-wirkung-von-antidepressiva-umstritten/