Tennisalbue lindres med akupunktur

Information fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.

Tennis- og golfalbue lindres med akupunktur

 

Brændende smerter under belastning

Når albuen gør ondt på ydersiden eller indersiden, er det normalt den såkaldte tennisalbue eller golfalbue. Begge begreber har kun lidt at gøre med den tilknyttede sportsgren, men henviser derimod til, hvilken side af armen der forårsager problemerne. Tennisalbuen påvirker ydersiden, mens golfalbuen påvirker indersiden af albuen.

Smerterne udløses af en betændelse i senernes tilhæftninger. Ved sportsgrene som tennis og golf og den deraf følgende ensidige belastning, overbelastes tilhæftningerne, hvilket fører til betændelse.

Betændelsen kan også skyldes andre ensidige bevægelser, såsom computerarbejde, andre sportsgrene eller fysisk arbejde.

På grund af betændelsen opstår normalt brændende smerter, som forværres ved tryk og belastning. Hvis betændelsen bliver værre, kan det også føre til nedsat bevægelighed i hånden og armen.

Den konventionelle medicin anvender typisk metoder som immobilisering og aflastning af armen med skinner til behandling af denne tilstand. Ofte kombineret med køling, smertestillende medicin samt stræk- og styrketræningsøvelser. På trods af disse foranstaltninger er helingsprocessen langvarig og fører ikke altid til den ønskede effekt. Der kan opstå en kronisk betændelse tilstand. Generelt er der også mulighed for, at symptomerne inden for et år kan aftage af sig selv.

Hvordan vurderer den kinesiske medicin albuesmerter?

I kinesisk medicin skelnes der mellem to faser i behandlingen af f.eks. tennisalbue. For det første er der den akutte fase. Denne udløses normalt af langvarig og ensidig belastning af musklerne. Smerterne er intens brændende og forværres ved tryk/belastning.

Derudover er der også den kroniske fase i kinesisk medicin. Her opstår smerterne ofte også i forbindelse med koldt vejr og forbedres ved varme. Forskellen mellem disse faser minder meget om den konventionelle medicin. Imidlertid er der forskelle i behandlingen. Inden for disse faser betragter kinesisk medicin nøje, hvor smerterne opstår ved akupunktur. Dette betyder, at akupunktur tilpasses og individualiseres.

Hvordan behandler den kinesiske medicin personer med albuesmerter?

I behandlingen af personer med albuesmerter anvender vi normalt kun akupunktur i vores klinik. Varmebehandlinger samt receptpligtig medicin kan også komme på tale.

Disse metoder vælges altid individuelt og tilpasses den enkelte person. Der er ingen fast opskrift på behandling her. Ved siden af anamnesen undersøges patienten grundig. Dette hjælper med at gøre behandlingen så præcis som muligt. Specielt akupunktur viser her sin styrk. Afhængigt af smertens karakter og hvor smerterne er lokaliseret, anvendes forskellige akupunkturpunkter til behandling.

Hvad siger undersøgelserne om behandling af albuesmerter og akupunktur?

I en oversigtsartikel fra WHO blev akupunktur til behandling af albuesmerter, især tennisalbue, allerede anbefalet i 2002 på baggrund af forskellige kliniske studier. Ikke desto mindre er der fortsat forskning på området, og der er nogle spændende udviklinger.

Fink et al. (2002) gennemførte en undersøgelse af behandlingen af kronisk tennisalbue hos såkaldte Non-Responders. Med andre ord hos patienter, hvor den tidligere behandling ikke havde virket. De tidligere behandlinger omfattede lokalbedøvelse, bevægelsesøvelser, antiinflammatorisk medicin samt immobilitet af armen. I undersøgelsen blev det efterfølgende sammenlignet, om ægte akupunktur (Sham) virkede, og om den virkede bedre end falsk akupunktur (Verum). Resultatet viste, at begge metoder har en positiv virkning på helbredelsen, men ægte akupunktur var mere effektiv.

Hos Klinik Gahlenbeck har vi specialiseret os i at smertebehandle vores patienter ved hjælp af akupunktur og osteopati. 

Vi kombinere traditionel kinesisk medicin med moderne lægevidenskab.

Du kan finde meget information på vores hjemmeside.

www.klinik-gahlenbeck.com

Dorte Gahlenbeck akupunktør og sygeplejerske hos Klinik Gahlenbeck

Lægeklinik for osteopati og akupunktur i Kolding

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *