To kostregler som er vigtige for et langt liv!
Af Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat i Kolding
For at finde ud af, hvad der er vigtigt for et langt liv, har amerikanske forskere finkæmmet hundredvis af undersøgelser.
To regler har vist sig at være særligt effektive:
I et stort metastudie har amerikanske forskere fundet de vigtigste kostregler for en langt liv. De har gennemgået hundredvis af ernæringsundersøgelser i løbet af de sidste årtier.
De to vigtigste regler for et langt liv:
1. Spis ikke rødt kød eller pølse
2. Faste mindst 12 timer om dagen
Det røde kød af oksekød, svinekød, lam og ged er ansvarlige for inflammatoriske processer i kroppen. Ud over fisk og fjerkræ bør vegetabilske proteinkilder anvendes. Rødt kød kan fremme udviklingen af diabetes og hjertesygdomme, pølseprodukter øger risikoen for tarm cancer.
Fasteperioder sænker blodtrykket og reducerer insulinresistens. Faste behøver dog ikke at blive overholdt så strengt som i klassisk intermitterende faste. Alle måltider på en dag skal indtages i en periode på 11-12 timer. Under faste har kroppen derefter tid til at komme sig.
Den amerikanske ernæringsekspert og fasteforsker Walter Longo rådgiver om kost for et langt liv:
Et højere indtag af proteiner er ikke nødvendigt. Et moderat indtag af kulhydrater er godt. En vigtig forudsætning er imidlertid, at de kommer fra ubearbejdede kilder. Han anbefaler: masser af bælgfrugter, fuldkorn og grøntsager, nødder, olivenolie, fisk, lidt hvidt kød, mørk chokolade, meget lidt sukker, ingen forarbejdede korn. Intet rødt kød og intet forarbejdet kød.
Fra 65-års alderen bør man så øge proteinindtaget for at modvirke skrøbelighed og tab af fedtfrit kropsmasse.
Blue Zone-diæten anbefaler også: masser af friske grøntsager, lidt animalsk protein, olivenolie som den vigtigste kilde til fedt. De blå zoner er steder i verden, hvor folk lever i en særlig høj alder og er mindre tilbøjelige til at udvikle kræft.
Walter Longo supplerer Blue Zone-diæten med anbefalingen om at begrænse fødeindtagelsen til 12 timer om dagen.
Kilder
- 1. Longo, VD & Anderson, RM. (2022). Nutrition, longevity and disease: From molecular mechanisms to interventions. Cell.
- 2. University of Southern California. (2022). New Article Outlines the Characteristics of a “Longevity Diet” .