Udholdenhedssport kan reducere risikoen for kræft!

Af Dirk Gahlenbeck, læge og osteopat i Kolding

Sport fremmer sundhed! Konditionstræning kan mindske risikoen for kræft!

Motion er en af de mest effektive måder at holde sig fysisk i form på, forebygge kroniske sygdomme og reducere stress. Sport beskytter mod fedme, diabetes samt knogle- og muskeltab. Sport kan forhindre depression og lindre det. Nu har forskere opdaget, at udholdenhedssport har en positiv effekt på kræftrisikoen, især på spredningen af metastaser.

Forskere ved Tel Aviv University eksperimenterede først med mus. Musene blev først injiceret med kræftceller. Derefter måtte de gennemgå intensiv fysisk træning. Evalueringen af dataene viste, at træningen bremste spredningen af metastaser i dyrenes kroppe.

I et andet trin analyserede forskerne dataene fra 3.000 mennesker over 20 år. Resultaterne viste, at motion reducerer risikoen for at udvikle kræft i tidlig fase, og sandsynligheden for at udvikle kræft med metastaser reduceres signifikant.

Sport fratager kræft sine energikilder. Udholdenhedssport som løb, svømning, cykling eller hurtig gang øger glukoseforbruget af de indre organer. Dette reducerer tilgængeligheden af energi til kræftcellerne. Muskler og indre organer forbrænder store mængder sukker under belastning. Kræftceller har brug for energien fra glukose til at vokse og danne metastaser, denne glucose mangler efter udholdenhedssport.

Forskerne siger, at bevægelse ændre hele kroppen, så kræften ikke kan sprede sig, og selv den primære tumor bliver mindre.

Tekst kilder:

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *