Virker kinesiotapes
Sundhedstips fra Klinik Gahlenbeck, Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding.
I 1970’erne udviklede den japanske kiropraktor Kenzo Kase denne specielle tapeteknik, som hurtigt blev udbredt.
Kinesiotape skulle have en positiv effekt på mange problemer i bevægeapparatet. På trods af mange videnskabelige studier er det dog ikke lykkedes at påvise en positiv effekt indtil videre. Dette kan skyldes forskellige årsager: Måske har de farverige plaster ingen effekt? Måske opfører patienterne sig ubevidst mere forsigtigt med tapen. Dette er også min egen vurdering og erfaring. En placeboeffekt kan heller ikke udelukkes.
Hvordan skal kinesiotape virke?
De består af strækbart bomuld og har et klæbende lag på undersiden. Afhængigt af graden af strækning udøver de forskellige strækkræfter på huden efter påsætning, hvilket ifølge teorien fører til en let hævelse af huden og tapen.
Dette skulle ifølge teorien have en effekt på de underliggende muskler, nerver og blodkar. Det skulle reducere trykket på vævet og dermed også trykket på receptorerne i blod- og lymfekar samt nerver. Ifølge teorien skulle blodcirkulationen og lymfeflowet forbedres, og smerter skulle også reduceres.
Kinesiotape anvendes som supplerende terapi af fysioterapeuter.
For at anvende kinesiotape korrekt er erfaring og håndværksmæssige færdigheder nødvendige. Bare at klistre det på uden videre hjælper ikke. Hvis man selv vil klistre det på, bør man få det vist af en erfaren behandler.
På grund af klæbestofferne kan der opstå allergier. For patienter, der ikke tåler akrylklæber, findes der kinesiotapes med klæbestoffer lavet af planteekstrakter, som nogle patienter bedre kan tåle.
Har forskellige farver en forskellig effekt?
Medicinsk set er farverne på et kinesiotape helt ligegyldige. Der findes ingen videnskabeligt dokumenterede beviser for, at tape med forskellige farver har en forskellig effekt. Her kan man blot vælge den farve, man bedst kan lide.
Dirk Gahlenbeck, Læge og Osteopat hos Klinik Gahlenbeck
Lægeklinik for Osteopati og Akupunktur i Kolding
Links:
Dr. Kenzo Kase:https://kinesiotape.com/dr-kenzo-kase/
Kinesiotape Wikipedia:https://en.wikipedia.org/wiki/Elastic_therapeutic_tape
Dirk Gahlenbeck: https://klinik-gahlenbeck.com/om-dirk/
Klinik Gahlenbeck: https://klinik-gahlenbeck.com/om-dirk/